Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.05.11. 11:45 relaxmester

Zavar az emberek közelsége?

Távolságzónák

 

Lehetnek olyan pillanataid, amikor úgy érzed, hogy az emberek betörtek az életedbe, túl közel állnak hozzád, és ez feszélyez téged. Van amikor ennek pszichés okai vannak, de nem kell rögtön orvoshoz fordulni, mert gyakran a nevelésedtől és a szokásaidtól is függ. Lehet, hogy egyik barátod/barátnőd észre sem veszi, hogy téged zavar az, hogy közel hajol hozzád.

Az intim szféránkba gyakorlatilag csak két okból törnek be embertársaink: vagy egy nagyon meghitt érzés (szerelem, szoros érzelmi kapcsolat), vagy éppen az ellenkezõje ellenséges viszony, azaz nyílt támadás) esetén. Ugye így már érthető, hogy miért ébrednek fel az ösztönök, mikor valaki behatol a személyes körödbe?

Intim szféra: Körülbelül a 60 cm-en belüli távolság, bár ez egyénenként némileg változó. Valakit az sem zavar, ha 30-40 cm-es közelségben állnak hozzá, míg másokat a 70-80 cm-es távolság is feszélyez. Az intim szféra az, ami ott ér véget, ahol már egyáltalán nem zavaró egy olyan ember közelsége, akivel nem állunk szorosabb kapcsolatban. Mikor két ember ilyen közel van egymáshoz, nagyon kell kedvelniük egymást, hogy el tudják viselni a másik közelségét. Ez a szerelem távolsága. Itt nagyon szófukar lesz az ember, a kommunikációban a szaglás és a tapintás veszi át a vezetõ szerepet. Ilyen távolságban csak az helyezkedik el tőlünk, aki érzelmileg nagyon közel áll hozzánk (édesanya, testvér, nagyon közeli barát/barátnő, házastárs, stb.) vagy aki testi erőszakkal fenyeget (rablótámadás, verekedés, stb.). Tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban gyakran kerülhet akarva akaratlanul is ilyen helyzetbe az ember, és a tömegtől való félelem miatt sokan vannak, akik kerülik az ilyen helyeket.

 Ilyen helyzetekben sokaknak lehet tömegiszonya, elkerülhetetlen, hogy valaki ne kerüljön az intimszférába, akár akartlanul is

A második gyűrű ott kezdõdik, ahol az intim szféra véget ér, tehát körülbelül 60 cm-nél, és kb. 120 cm-ig tart. Ez az a távolság, amennyire a jó ismerõsöket megközelítjük. A beszélgetõpartnerünk itt nagyjából karnyújtásnyi távolságra van.

A harmadik szféra a társadalmi távolság kb. 120-tól 350 cm-ig tart. Ilyen távolságra húzódunk  kollégáinktól, akiket magázunk, vagy a szerelőtől, aki a tévénket javítja.

A negyedik gyűrű a nyilvános távolság körülbelül 350 cm-től kezdőik. Itt már hivatalosabb hangnemben és kissé hangosabban beszélünk a másikkal. A szónokok feladata is hasonló, akik egy emelvényről beszélnek a tömeghez.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tömeg fóbia kapcsolat félelem intim kapcsolattartás ingerek tömegiszony szféra


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr12456125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása