Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.04.09. 15:59 relaxmester

Hová tettem a kulcsomat már megint?...

...Veled is előfordult már?

 

Vagy éppen, hogy gyakran fordul elő veled, hogy nem tudod, mit is akartál venni a boltban? Vagy elfelejtesz egy találkozót? Sokszor nem emlékszel, hogy mikor indul a buszod? Nem emlékszel nevekre?

Nem kell megijedni, nem biztos, hogy a fejeddel van a baj!

Ne ijedj meg, nem feltétlenül van szó Alzheimer-kórról.

Tisztázzuk a fogalmakat, hogy általános feledékenységről, ritkán előforduló figylemetlenségről, vagy ennél sokkal komolyabb egészségügyi godnokról van-e szó. Nem nevezhető memóriazavarnak, ha nem jut eszedbe, mit akartál venni a boltban, vagy reggel visszaszaladsz megnézni, hogy leoltottad-e a villanyt a fürdőszobában, vagy lekapcsoltad-e a gázt.  A memóriízavar nem ez. Csak akkor beszélünk zavarról, ha tartósan és gyakran visszatérő emlékezetkihagyást észlelsz. Ez a puszta feledékenységnél jóval bonyolultabb és komolyabb gond.

 Van akinek segít, van akinek nem segít a csomó

Mi válthatja ki a zavarokat?

Először is: figyelned kell a lelki tényezőkre.

Sok más betegséghez hasonlóan, a memóriazavarok tekintetében sem zárhatóak ki a lelki tényezők. Orvosi kutatások és megfigyelések bizonyítják, hogy a testi betegségek nagy mértékben összefüggnek a lélek betegségeivel. Biztos veled is előfordult már, hogy egy nagy tragédia után könnyebben elkapott a nátha, vagy néhány napig még ágyban is kellett maradnod, mert ledöntött valami a lábadról. De olyan gondjaid, vagy lelki nehézségeid is akadhatnak , melyeket képtelen vagy legyőzni, egy idő után fizikai állapotodban is meg fog jelenni. Ilyenkor lehetnek gondok a memóriáddal is.

A memóriazavarok esetében a probléma gyökere a jövőtől való félelemben, vagy a múltban lévő megoldatlan dolgokban húzódik. A kényszerítettség, a görcsösség, a merevség, illetve a múlttal, vagy jövővel való szembenézés képtelensége adják a legjobb táptalajt a memória kihagyásának.

Anikó (21) nem rég vesztette el édesanyját. Azóta apjával él, igazából sosem foglalkozott vele, mert egész nap dolgozik. Anikó nem tudta feldolgozni még édesanyja halálát, ezért gyakran kerül lehangolt állapotba. Barátja is elhagyta, nem rég, mert nem bírta ezt az időszakot elviselni, amikor Anikó érzelmeket is képtelen volt mutatni feléje. Nem tudja, mit hoz neki a jövő, fél szembenézni azzal a helyzettel, hogy nincs senki, akivel igazán meg tudná beszélni a lelki gondjait. Gyakran elfelejti elzárni a vízcsapot, vagy becsukni a kaput maga után. A problémára édesapja akkor figyelt fel,  amikor észrevette, hogy milyen magas lett a vízszámla, és gyakran tért haza úgy, hogy azt hitte betörtek hozzájuk, mert a kapu tárva nyitva volt. Anikónak szüksége van a segíségre, hogy újra vissza tudjon zökkenni a régi kerékvégésba.

A memóriazavarok kezdete nem feltétlenül esik egybe a traumák időpontjával, teljesen függetlenül is megjelenhetnek. akár gyermekkorban, akár fiatal, vagy felnőttkorban éri az embert a megrázkódtatás, a zavar nem feltétlenül jelentkezik azonnal. A folyamat elindulhat azonnal, de akár évekkel később is.

Előfordulhat, hogy egy múltbeli tett, ami miatt az illetőnek nagy lelkiismeret-furdalása van, vagy szégyelli a cselekedetét a téma szóba hozatalánál őszintén kikéri magának a vádaskodásokat, és a többi ember emlékezőtehetségét vonja kérdőre. Gyakran ilyenkor valóban komolyan is beszélnek, és ők nem is úgy emlékeznek a dolgokra, mint a többi résztvevő. Képtelenek feldolgozni a történteket és, hogy elkerüljék az állandó fájdalamt a test inkább elfelejti az esetet, annak összes részletével együtt.

Kismamáknál is előfordulhat!

Ha egy terhes nő képtelen azonosulni állapotával könnyen előfordulhat a terhesamnézia. Annyira fél a gyerekvállalástól és annak minden következményétől, hogy a memória kihagy és gyakran nem tud visszaemlékezni sok eseményre amit előző héten tett, feledékeny és figyelmetlen. Gyakran furcsán szórakozottnak tűnik. A probléma visoznt azonnal megszűnik, vagy elő sem jön, ha a kismama elfogadja és megszereti állapotát.

Akármennyire is hihetetlen az agyad sosem felejt el semmit teljesen. Nincs az életednek olyan eseménye, amit ne raktározna el az elméd. Ez minden olyan információra is igaz, amelyek tudat alatt épülnek be emlékezetedbe. Gyakorlatilag azonban nem emlékezhetsz mindenre. Az agy automatikusan válogat, és megszünteti az idegi kapcsolatokat olyan eseményekkel, amik feleslegesek, vagy kevésbé fontosak és, amiket ennek következtében aztán már nem vagy képes előhívni.

Szólj hozzá!

Címkék: beteg memória betegség agy stressz terhesség kismama lélek félelem feszültség amnézia gondok elfojtott memóriazavar terhesamnézia


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr14415111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása