Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.04.06. 17:00 relaxmester

Hisztérika? Lehet, hogy nem csak agybaj?

Vigyázz! Hisztéria!


Sok minden eszedbe juthat a hisztéria szóról. Egy családi perpatvar, amikor békésen ülsz a szobában, mire a fejedre borul a felmosóvíz. Vagy egyszerűen csak megállíthatatlanul hallgatnod kell a sérelmek felsorolását, miközben Te teljesen tehetetlen vagy.

Gyógyítható a hisztéria?

Pofonnal vagy pszichológussal?

Egy vöröslő fejű, ordító nő, egy széttört porcelán készlet vagy a gyrekek ok nélküli szobába zavarása és fenyegetése. Egy valamire azonban biztos nem asszociálunk: hogy itt betegségről is szó lehet.

 Mindkét nemnél előfordul, viszont nőknél kétszer gyakoribb

Pedig valójában tényleg egy betegségről van szó. A fogalom hétköznapi használata természetesen nem erre utal, de az igazi hisztéria egy súlyos, pszichológiai zavar. A szakemberek az igazi hisztériát konverzió zavarának hívják, amikor egy pszichológiai konfliktus testi zavarrá is átalakul.

A hisztériás betegek fizikai tüneteinek nincs szervi oka. Freud úgy értelmezte, hogy "a tünetek tudatalatti, erős, elfojtott érzelmekkel kísért események fizikai reprezentációi". Tehát a hisztéria egy védelmi mechanizmus, melynek segítségével a beteg a fájdalmas érzelmek okozta kínt tudat alatt áthárítja a testére. Ennek szimbolikus funkciója is lehet: ilyen például, ha izgalom miatt görcsölnek az izmaink. A görcsökön kívül gyakori és veszélyesebb tünetek még a vakság, az egyensúly problémák és a bénulás is. Kétszer annyi nőnél fordul elő, mint férfinál.

A hisztérikus ember nem tettet, a testi tünetek számára abszolút valóságosak. Az különbözteti meg a hipochondriától, hogy a betegség nem rögeszmés összefüggéseben jelenik meg. Abban viszont hasonlít egymásra a két pszichológiai zavar, hogy a páciens egyik esetben sincs tudatában, hogy fizikai panaszai lelki eredetűek.

A hisztéria kezelhető tehát. A legjobb, ha minél amarabb lépünk ez ügyben. Ha relaxációval nem megy, mert elképzelhető, hogy nagyobb már a baj, legjobb pszichiáterhez fordulni.

Szólj hozzá!

Címkék: hisztéria betegség gyógyulás roham hipochondria gyomorösszerándulás hangulatzavar


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr93408316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása