Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.01.04. 14:53 relaxmester

Jet lag

Repülés előtt
Az egyik legfontosabb, hogy harcolni tudjunk az időeltolódás miatti kimerültséggel (jet lag). Mielőtt elindulsz, győződj meg arról, hogy minden személyes és üzleti ügyed rendben van-e. Legyél biztos benne, hogy nem vagy feszült és igyekezz, hogy ne aggódj semmi miatt. Lehetőleg kerüld el az előző éjszakai bulikat, mert a fáradtság és másnaposság megnehezíti az utazást. Az indulás előtti napokban mozogj sokat, és próbáld meg kikerülni a betegséget (pl.: influenzát, megfázást, stb.) Ha megfáztál, a repülés valószínű ront majd az állapotodon – legjobb lenne, ha az utazást elhalasztanád. Indulás előtt aludj egy nagyot!
Kelet felé vagy Nyugatra?
Sok vitát szült az, hogy Keletre vagy Nyugatra jobb-e repülni. Ez nagyrészt egyéntől is függ, de van rá néhány bizonyíték, hogy a Nyugat felé repülés kisebb időeltolódás miatti kimerültséget (jet lag) okoz.
Éjszakai vagy nappali repülés?
Ez ismét az egyéntől függ. A legtöbb utas azt gondolja, hogy a nappali repüléseknél gyengébb a jet lag, az időeltolódás miatti kimerültség. Megfigyelhető, hogy a légitársaságok inkább a hosszabb utazásokat nappalra tervezték.
Folyadékokat inni
A repülőgépen a száraz levegő dehidratációt (kiszáradást) okoz. Alkoholmentes italokkal meg lehet előzni a kiszáradást. A víz jobb a kávénál, teánál és gyümölcsleveknél is. Az alkohol nem csak hatástalan a dehidratációnál, de a kisebb légnyomás miatt sokkal erősebb részegítő hatása van mint lent a földön.

 

 "61 távolsági utas hirtelen halálának 18 százalékát az okozta, hogy a tüdejükben megalvadt a vér..."

 
Segédeszközök alváshoz
A szemkötők, füldugók, nyakpárnák és felfújható párnák biztosíthatják a megfelelő alvást, amíg repülőn ülsz. Rúgd le a cipőidet hogy a lábakra gyakorolt nyomást csökkentsd, (néhány légitársaság puha zoknihoz hasonló papucsokat biztosít, sok tapasztalt utazó pedig a sajátját is magával viszi).
Gyakorlat
Csinálj annyi tornagyakorlatot, amennyit csak tudsz!. Sétálj fel-le a folyosón, mozgasd meg a csípődet előre hátra csavard ki magad az ülésedben, tégy meg mindent, hogy a kényelmetlenséget csökkentsd, különös tekintettel a megdagadt, lábakra és lábfejekre. Miután leszálltál a repülőgépről, ha lehetséges, állj meg néha és végezz tornagyakorlatokat. Ez szintén segít csökkenteni a vérrögök képződését.
Zuhanyzás
Nagyobb útmegszakítások alatt egy hosszú repülés alkalmával néha van lehetőség zuhanyzásra is. Egy zuhany nem csak felfrissít, de javítja az izmok vérellátását és a keringést, így jobban érzed majd magad a repülés hátralevő részén. A Trans-Pacific pilóták azt mondják, hogy egy zuhanyozás Hawaii-ban segít nekik visszatérni a normális kerékvágásba az időeltolódás miatti kimerültség összhatása miatt.
 
Altatók? (NEM!)
Néhány ember arra használja az altatót, hogy megpróbálják enyhíteni a jet lag hatásait. Ez egy veszélyes módszer, mert a pirulák mozdulatlanná tehetik az embert és ez a kábult állapot a hosszú repülés alatt közismerten végzetes vérrögökhöz vezethet (ütőér trombózis). Ezt már 1988-ban kimutatták, hogy három év alatt a Heathrow Repülőtéren a 61 távolsági utas hirtelen halálának 18 százalékát az okozta, hogy a tüdejükben megalvadt a vér.
Képzeld el a vénákat a lábadban több zacskó vérként. Ha ez a vér nem kering, megvan a kockázata, hogy meg fog alvadni. Ráadásul sok úgynevezett altató tartalmaz anti-a hisztaminokat és ezek hajlamosak arra, hogy jelentősen kiszárítsanak, ami a repülés közben jelentős kiszáradáshoz vezethet.
 

Szólj hozzá!

Címkék: repülés alvás altató jet lag teendők


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr36380813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása